Kalla det Jungfru Maria Bebådelsedag, Vårfrudagen eller Våffeldagen – ja, kärt barn har många namn. Lite smågiriga har vi valt och fokusera på den sistnämnda, för hur gott är det inte med en nygräddad frasig våffla!?

Idag firar vi våffeldagen med våra nära och kära, och tycker prompt att ni ska göra detsamma. Därför tänkte vi bjuda på vårt allra bästa våffelrecept. Ett recept som funkar för alla åldrar och som kan kombineras med såväl söta som salta tillbehör. Mums!

Visste ni förresten att Våffeldagen har sin grund i Vårfrudagen (kristen högtid till Jungfru Marias ära, som förr i tiden var en helgdag), och att folk på grund av svårigheter att uttala högtidens namn istället sa Våffeldagen… och på den vägen är det. Det kan man väl ändå kalla ett gudomligt misstag, eller hur!?

Värm upp våffeljärnen, för nu åker vi!

Så här gör du

Ingredienser 4 personer

  • 125 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl iskallt vatten

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Smält matfettet och låt det svalna.
  2. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten.
  3. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Allergiinformation

Innehåller gluten, laktos och ägg.
Gör laktosfri: Byt ut smöret och mjölken mot laktosfritt alternativ.