Att ha delade känslor kring eventet BARNKALAS är inte alldeles ovanligt. Det är lite som att hoppa in i en torktumlare. Det är tyst innan, bullrigt, varmt och trångt under tiden och efteråt infinner sig känslan av mjuk trasa. Sofia är en passionerad hobbykock som snöat in sig på det växtbaserade köket och visar oss hur man lyckas med ett grönt barnkalas. MUMS!

 

Sofia delar även med sig av sin hobby med inspirerande recept och tankar kring att äta hälsosamt under @eatitgreen på Instagram. In och bli sugna! Hon är jurist till yrket och är just nu mammaledig med hennes och maken Filips andra barn.


Receptet på ett grönt barnkalas

Ribban ska helst sättas så högt att man får till en wow-känsla hos barnen samtidigt som det inte får bli för mycket prepp. För att få till den där balansen tänker jag såhär:

-Bjud på saker som kan förberedas i förväg, är lätta att göra och som har största möjliga wow-effekt till liten prepp-insats.

-Håll nere på sockret!
-Sist men inte minst är ju barnkalaset barnens fest så varför inte bjuda på saker som är bra både för barnen och vår planet?På det temat har jag tagit fram en barnkalasmeny som är gjord på ekologiska råvaror, är fri från vitt socker, helt växtbaserad och viktigast av allt har passerat smaktestet på min 3-åring.

Sötsyrliga dundermuffins med lime & chia (ca 12 mellanstora muffins)

Bästa kalastreatet som är söta och goda men proppade med nyttigheter. Görs de rätt kan de få betyget ”Jag älskar dina dundermuffins mamma”.

Detta behöver du:

2 dl kikärtsspad (en förpackning kikärtor brukar räcka)
2 lime (skal från en och saft från båda)
2 dl kokossocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl chiamjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk krossad vanilj (alt. 2 tsk vaniljsocker)
ca 50 g mjölkfritt smör (gärna palmoljefritt!)
1 dl havremjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 C (för små eller mellanstora muffinsar).

Häll av kikärtsspadet och vispa med elvisp till ett hårt vitt skum (ca 5-10 min). Fortsätt vispa medan du långsamt tillsätter sockret, limeskalet och limesaften.

Blanda ihop de torra ingredienserna i en separat bunke med en gaffel.

Hetta upp smöret och havremjölken på låg värme tills smöret har smält (ska inte koka).

Blanda ner smöret i lime/sockerblandningen och rör ner de torra ingredienserna, precis så lite som behövs för att få en jämn smet. Överarbetar du så blir det platt och trist.

Fyll muffinsformar nästan upp till kanten och grädda i ca 12 minuter tills muffinsarna är gyllene. Om du vill vara säker på att de är färdiga kan du sticka ner en sticka och om den kommer ut ”ren” är det klart. Dekorera med något som passar kalastemat.

Chokladdoppade bananglassar

Kanske mesta wow-känslan för minsta insatsen och gjord på enbart två ingredienser + bananer. Dessa godingar kan du frysa in flera dagar innan och är ätklara direkt från frysen. Håller sig i rumstemp ca 15-30 min. så det funkar fint att duka fram dem på kalasbordet. Fick betyget ”Mmmm vilka goda bananglassar!”.

Detta behöver du:

2 dl kokosolja
1 dl kakao (gärna eko & fairtrade)
Så många bananer som ni är gäster (1 banan räcker till två glassar)
Sugrör

Gör såhär:

Klä in en form som går att ha i frysen med plastfilm eller bakplåtspapper.

Klicka i kokosoljan i en kastrull och värm försiktigt upp tills det har smält. När oljan svalnat blandar du i kakaopulvret tills du får en slät smet.

Dela bananer på mitten och klipp till sugrör till önskad längd. Trä in sugröret upp till mitten av bananen och doppa sedan i choklad & kokos eller bara i kokos. Frys in minst ett par timmar innan servering.

Djungelbollar

Mitt alternativ till korven, fulla med nyttiga fetter och proteiner. Innehåller bara fyra ingredienser (eller fem om man vill) och är supersnabba att sno ihop. Betyget på dessa löd ”Inte så äcklig – den var jättegod”.

Detta behöver du:

2 dl fullkornshavregryn
10 dadlar
3 msk kakao (gärna eko och fairtrade!)
1 dl naturella ekologiska nötter (jag körde hälften hälften av cashews och mandlar)
En skvätt lime och en nypa havssalt om man vill
Kokosflingor att rulla i

Gör såhär:

Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en food processor tills allt har finfördelats. Liten brasklapp dock för att inte köra för länge för då kan dadlarna ge en lite halvbesk eftersmak. Ställ in smeten i kylskåpet en stund så smeten blir mer lättjobbad.

Forma sedan små bollar (tänk hasselnöt med skalet på) och rulla i kokosflingor. Lägg på en tallrik och stick i tandpetare med t.ex. sådana här roliga apor på. Förvara i kylskåp och ta fram strax före servering. Funkar bra att göra ett par dagar innan.

Magiskt vatten

Nyttigare än saft och enklare än smoothie. Helt enkelt vatten med färska hallon och blåbär! Maximal wow-effekt och godkänt från treåringen i form av drack upp hela glaset.

Gör såhär:

Skölj bären, lägg dem i botten av en vattenkanna och mosa dem lite lätt med en träslev. Fyll på med kallt vatten och isbitar och förvara i kylen tills servering. Ju längre det får stå desto mer smak får vattnet och ett tips är att ha en sked nära till hands när det ska serveras så barnen lätt kan få bär i glaset (roligare så).

Popcorn

Sist men inte minst – vinnaren på kalasbordet och förmodligen det som kommer bli mest uppskattat. Servera i en skål eller i mini-förpackningar för popcorn. Poppa själv blir bäst (och nyttigast!) enligt instruktion på paketet och är kul att involvera barnen i.

Håller tummarna för att detta går hem lika väl hos era små (eller bara gör allt detta goda till en vanlig lördag!?). Få mer inspiration av Sofia på @eatitgreen tills hon dyker upp här snart igen med ännu mer gröna godsaker.

Har du fler tips eller frågor till Sofia? Kommentera gärna!