En aning deprimerande, men ack så sant: matburna sjukdomar är vanligast på sommaren, när temperaturen är hög ökar bakterietillväxten och utomhusmatlagning (utan kylning eller vattenberedning) är såväl populärt som vanligt. Här kommer därför några tips på hur du undviker matförgiftning under de varma sommarmånaderna, oavsett om du är på grill, picknick eller är på resande fot.

Vid grillen

  • Var noga med att separera rått kött och grönsaker från varandra. För att undvika korskontaminering, se till att varje typ av mat har en egen skärbräda, tallrik, serveringsrätt och tång.
  • Tänk på hur du använder dina såser och marinader. Om du tillagar mat på grillen, se till använd en ny sats sås – och inte samma sats marinaden för kött, fisk och grönsaker – och vänta tills de sista minuterna innan du häller på fler lager. När köttets utsida är genomstekt kommer det inte att kontaminera resten av såsen.
  • Under sommaren; servera aldrig icke genomstekt. Tillaga fläsk, nötkött och lamm till en minimum innertemperatur på 71° C; Sikta på 74° C för fågelkött.
  • Tina köttet noggrant innan du grillar det, så att det grillas jämnt. Annars kan frusna fläckar i köttet förbli underkokta, vilket ger bakterierna utrymme att överleva själva matlagningsprocessen och istället hamna i din kropp.
  • Tina och marinera alltid mat i kylskåp, inte på köksdisken eller ute i rumstemperatur. Använd inte den marinad som kommit i kontakt med rått kött.
  • Det må ta längre tid, men det är väldigt viktigt att vara noga med att se till att köttet tillagas noga på grillen. Om du vill förkorta grilltiden, förstek istället köttet lite i ugnen eller mikrovågsugnen innan du grillar den. För att bestämma om köttet är genomstekt eller inte, använd en kötttermometer.
  • Skär igenom i köttet innan du serverar det, för att inspektera om du hittar några tecken på rosa icke genomstekt kött eller blod.
  • Lägg inte tillagat kött på samma tallrik som används för det råa köttet om du inte har diskat det noggrant mellan användningarna.
  • Om du inte ska servera den grillade maten omedelbart, se till att hålla den varm (över 60 grader). Låt det inte vistas i rumstemperatur i mer än två timmar.
  • Lämna inte tillbehör såsom ketchup, senap eller majonnäs ute (särskilt i solen) medan du väntar på att maten ska tillagas. Ta ut dem först när maten är redo att serveras och se till att omedelbart sätta tillbaka dem efter att ni ätit färdigt.

På picknick

  • Vårt bästa tips inför sommarens picknickar är att använda kylväska för maten i så lång utsträckning som möjligt. Ta bara fram maten precis när du ska äta den, och stoppa snabbast möjligt tillbaka det som ska sparas.
  • För att undvika att mat förgås eller att bakterier ska frodas, tänk på att picknickmat som lämnas ute i värmen i två eller fler timmar helst inte ska förtäras. Särskilt inte om de innehåller feta eller animaliska produkter, såsom majonnäs och kött gör. Hellre än att proppa picknickkorgen full med en massa stora förpackningar, se till att skära upp allt i förväg och packa ner i mindre portionslådor efter hur många ni är som ska äta av maten.
  • Se upp med att använda tillbehör såsom kryddor, såser, dipp och sylt efter att ni haft dem ute länge och flera personer har ätit ur dem. På så sätt undviker du att utsättas för de bakterier som odlats i dem. För att minska mat svinnet rekommenderar vi dig att dela ut tillbehören i mindre behållare så att ni inte behöver kasta iväg något i onödan.

På resande fot

  • Börja redan i mataffären genom att göra kött/fisk/fågel-avdelningen till det sista stoppet vid inhandlingen, för att på så sätt undvika att matvarorna spenderar onödig tid ute i värmen. Ska du hem emellan avfärd, se till att direkt stoppa matvarorna i kylskåpet och låt dem ligga där så länge det går innan ni ska ge er av.
  • Har du en kylväska se till att stoppa den kylda maten där, och transportera den där för att behålla den kyld. Mat bör inte vara utanför kylskåp eller ugn i rumstemperatur i mer än två timmar.
  • Om du lagar mat i förväg, se till att planera så att det finns tillräckligt med tid för att låta maten svalna i kylskåpet innan ni ger er av. Kyl den i små behållare (istället för en stor behållare) för att säkerställa att den kyls ordentligt.
  • Har du en kylväska är det bra att lämna utrymme för kylklabbar eller att fylla den med is i botten för att säkerställa att temperatur håller sig högst runt några plusgrader. Bakterier fördubblas snabbt i mat som står i en temperatur över 10 grader.
  • Håll drycker i en separat kylare, och på avstånd från övriga livsmedel, eftersom det är vanligt att man ofta sträcker sig efter drycker, vilket gör att isen smälter snabbare och höjer temperaturen.
  • Håll kylväskan så nära luftkonditionering som möjligt.
  • När du anländer till din destination, se till att fortsätta hålla kylväskan borta från direkt solljus.
  • Placera kvarvarande mat i kylväskan omedelbart efter att alla har serverats. Kasta all mat som varit ute i värmen i mer än två timmar.
  • För hemresan, se till att tänka på att följa ovanstående igen. Om resan varat mindre än fem timmar och maten hållits på is (bortsett från när den tillagas och serveras) borde du kunna äta av alla rester utan risk för smitta. När du kommer hem, se till att maten fortfarande är kyld. Om den inte är det, släng den.