Billie växer och har blivit så stor att nu är det dags att få testa riktig mat. I veckans blogginlägg skriver Emma om hennes första upplevelser kring att ge sin baby den allra första ”riktiga” maten och bjuder oss också på ett smarrigt recept för dom små.

Gud så jag längtade efter att Billie skulle börja få smaka lite på vår mat! Enligt BVC så kan bebisar börja få smakportioner (ca ett kryddmått) när de är runt fyra månader. Vi väntade tills Billie var ca 4,5 månad då vi var ute och reste när hon blev fyra och kände att vi ville vara hemma på svensk mark om hon skulle få en allergisk reaktion mot något. Typiskt nojjiga förstagångsföräldrar! Hehe!

Så fort vi var hemma körde vi igång och och vi gav lite allt möjligt, men favoriten var vanlig köp-gröt med en fruktpuré – sött och gott! Men vi slutade inte där, hon fick smaka lite av allt vi åt, vilket kunde vara rätt kryddstark och het mat. Vi testade även ge henne lite mosad banan med lite jordnötssmör i, det gick hem det med. Och visst var det läskigt att ge henne lite jordnötter i form av smör men efter att ha läst att det faktiskt är förebyggande mot eventuell framtida allergi så fick jag helt enkelt bara övervinna min rädsla och det gick hur bra som helst. Det är verkligen inga stora mängder vi talar om, men att ge lite men ofta av jordnötter, fisk, ägg, jordgubbar, yoghurt etc, sånt som många kan reagera på är förebyggande. Det enda som man sett att man helst ska undvika ge är gluten då det jobbar motsatt och istället kan främja allergi. Detta är då absolut inget jag vet något om personligen utan jag har fått denna kunskap från “Stora boken om Barn och Mat” skriven av Ann Fernholm och Kajsa Lamm, en otroligt lärorik bok.

  1. Buddy & Hope – haklapp
  2. Babybjörn – barnservis
  3. Stokke Tripp Trapp – babyset
  4. Stokke – bricka
  5. Stokke Tripp Trapp – stol
  6. Stokke Tipp Trapp – babykudde
  7. Kidsme – återanvändbar klämmis

Jag hel-ammade Billie till hon blev sex månader (hon är nu 6,5 månader) och innan dess var det aldrig hela portioner, även om hon var väldigt pigg på maten och nog hade kunnat äta mer. Men sen hon blev 6 månader bestämde jag att jag vill jag trappa ner amningen och börja ge tre ordentliga mål om dagen och köra lite amning däremellan.

Vi har varierat mellan burkmat, då har favoriterna varit sötpotatis och majs samt morot och quinoa, men vi har också i mån av tid testat oss fram i köket och gjort egen mat. Fördelen med egen mat, förutom att det ofta blir billigare, är att man kan göra de mer smakrika, vilket är otroligt bra att vänja barnen vid tidigt så att de inte blir för kräsna senare. Vi har inte snålat med kryddorna, men självklart tänkt på att det är till en liten bebismage. Viktigt att tänka på när man gör egen mat är att tillsätta fett, ca en tesked per portion. Då kan man använda allt från rapsolja, olivolja, smör, kokosolja etc.

Mixa laxen tillsammans med gräslöken och olivoljan. Jag använder mig av stavmixern. Sedan tar jag lite av röran och lägger i en tesil som jag lägger i en kastrull med sjudande vatten, håller tesilen där i ca en minut. Tar sedan ut laxbollen från tesilen och mosar den med en gaffel, kollar att laxen ser klar ut och så börjar jag om tills all laxfärs är klar, då valde jag att tillsätta lite havregrädde för att få en lenare och saftigare konsistens. Blev gott tycker jag, även om jag såklart saknar saltet, Billie tyckte nog konsistensen var lite ovan i början men tyckte om det mer efter att jag tillsatte havregrädden.

Jag gör oftast ganska mycket mat när jag väl håller på och så fryser jag ner en del, brukar även lägga lite i en sån där “klämmis-påse” om jag vet att jag ska ut på äventyr de kommande dagarna. Tycker det är så smidigt att mata Billie med “klämmis-påsarna” när vi är ute, t.ex. på bussen eller ute på ett fik, hon tycker liksom det blir kul att äta då när hon kan hålla lite själv. Oftast gör jag en en fruktpuré till “klämmis-påsarna” men det funkar super med lite fastare mat också.

Åh jag tycker det är så kul och intressant med mat för de små mini-människorna! Det är verkligen ett intresse som bara växer hos mig, skulle kunna prata i evigheter om detta. Samtidigt som det är viktigt att ge en bebis rätt näring för att hen ska växa ordentligt så tycker jag inte man får vara för hård mot sig själv, alla gör det som känns rätt och bäst för sin familj.

 
Hoppas du fick lite inspiration av detta!
 
xx

Emma

Tillägg: Viktigt att påpeka är att alla familjer tycker och tänker olika kring mat. Råden i texten är Emmas egna. Har du frågor kring mat, smakportioner och bebisar, prata med din BVC-sköterska.

Emma Gullström

Content Creator
Familj: baby-dottern Billie och sambon Joseph
Du hittar Emma på: @ofemma och http://ofemma.com

Emma Gullström: Att välja rätt vagn!

Emma Gullström: Att välja rätt vagn!

Emma gästbloggar hos oss och den här veckan pratar hon om deras vagn-köp. Med en lista på specifika kriterier blev det till slut en Stokke Trailz. Men vad tycker hon nu efter att den rullats i två månader? Läs här så får du veta!

läs mer
Möt föräldern: Pamela Bellafesta

Möt föräldern: Pamela Bellafesta

Här kan du läsa vår intervju med Metro Modes modechef och bloggare Pamela Bellafesta. I intervjun berättar hon om sin famlij, hur de firar jul och vad de tycker om att göra under vintern!

läs mer