Ni har väl inte missat att det är pepparkakans dag idag!? Än är det inte försent att slänga ihop en härlig pepparkaksdeg, knåda ut några fina pepparkaksgubbar, gummor, grisar och hjärtan och grädda dem i ugnen. Efter en hård gallring har vi tagit fram ett recept på en hårt beprövad pepparkaksdeg, som vi lovar kommer att kittla era smaklökar. Vill ni låta kreativiteten flöda finns det dessutom en uppsjö av fina sätt att dekorera de små kakorna. För alla som inte känner sig taggade på en stunds bakning finns de finfina mjuka och pedagogiska baktillbehör och pepparkakor från Oskar & Ellen att leka julbagare med. Det är inte så illa det heller!

 

PEPPARKAKOR

  • 150 g  smör
  • 2,5 dl  strösocker
  • 0,5 dl  sirap
  • 1 dl  vatten
  • 0,5 msk  ingefära
  • 0,5 msk  nejlikor
  • 1 msk  kanel
  • 1 tsk  stött kardemumma
  • 0,5 msk  bikarbonat
  • ca 7,5 dl  vetemjöl

 

Gör så här:

  1. Rör fett, socker och sirap smidigt.
  2. Tillsätt vatten, kryddor, bikarbonat och mjöl till en smidig pepparkaksdeg. Lägg den i kyl över natten.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Kavla en bit av pepparkaksdegen i taget, ta ut pepparkakor med mått, grädda cirka 5 minuter. Låt dem kallna på plåten.